POLITIKA PRIVATNOSTI: Informacije o zaštiti vaših OSOBNIH podataka

U kompaniji RENAULT NISSAN HRVATSKA d.o.o. (u daljnjem tekstu RNH) vaša privatnost je naš prioritet u ispunjavanju vaših želja i potreba. Stalno  razvijamo nove organizacijske i tehničke mjere kako bismo osigurali da su vaši osobni podaci sigurno obrađeni i kojima ćemo zaštititi vašu privatnost i omogućiti vam da ostvarite svoja prava prema važećoj Uredbi (EU) 2016/679 Europskog Parlamenta i vijeća od 27. travnja 2016.  o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka).

Glavna svrha ovog dokumenta je da vas informiramo o podacima koje prikupljamo, o tome kako se obrađuju i kako to utječe na vas, to jest na prava koja vam daje zakonodavstvo i koja osigurava RNH.

1. TKO SU VODITELJI OBRADE VAŠIH OSOBNIH PODATAKA?

Vaše osobne podatke upravljaju i obrađuju Renault Nissan Hrvatska d.o.o. (u daljnjem tekstu RNH), pravna osoba koja na hrvatskom tržištu zastupa marke Renault, Dacia, Nissan i ovlašteni distributeri tih marki kod kojih se nalaze vaši podaci (u daljnjem tekstu "RENAULT" ili "mi") kao zajednički voditelji obrade.

Renault Nissan Hrvatska, d.o.o. nalazi se na adresi Radnička cesta 47, 10000 Zagreb, Hrvatska.

Za sva pitanja u vezi s obradom podataka ili vašim pravima, molimo kontaktirajte ovlaštenu osobu za zaštitu podataka: zop.nissan@nissan.hr.

Popis ovlaštenih distributera je objavljen na www.nissan.hr/trgovci.

Prikupljene podatke dijelimo unutar RNH i s vašim odabranim distributerom kako bismo vas rasteretili od dvostrukog predavanja istih podataka. U slučaju ako odaberete više trgovaca, mi ćemo svima koje ste odabrali predati vaše osobne podatke i privole. Svrha takvog djelovanja je osigurati točnost vaših podataka u zbirki, što je još jedna od naših obveza.

2. KAKO SE KORISTE VAŠI OSOBNI PODACI?

Vaše osobne podatke prikupljamo kada popunite obrazac na našoj internet stranici, kada nas kontaktirate putem
e-pošte, telefona, live chat-a, kada posjetite ovlašteni salon ili servis ili na neki drugi način.

Vi osiguravate istinitost i točnost osobnih podataka koje nam dajete.

Vaše osobne podatke koristimo u različite svrhe:

Svrha

Pravna osnova

Upravljanje vašim zahtjevima koje nama možete dati na bilo koji način (putem e-maila, telefona, naših internet stranica, preko društvenih mreža), kao što su: zahtjev za probnu vožnju, za termin servisnog pregleda, za komercijalnu ponudu, za procjenu troškova popravka, za informacije o novim i rabljenim vozilima, i slično ...

Ova obrada podataka je potrebna i opravdana je predugovornim odnosom koji proizlazi iz vašeg zahtjeva.

Upravljanje našeg poslovnog odnosa: izvršenje kupnje vozila / rezervnih dijelova / dodatne opreme /usluge popravka i održavanja vozila (narudžba, račun ...), kao i izvršenje ugovora o održavanju, ugovora o produženom jamstvu, pomoći na cesti (Renault Pomoć).

Ova obrada podataka opravdana je primjenom ugovora kojeg imate s nama.

Izvršenje opoziva vozila.

Ova obrada podataka je u skladu s našim  zakonskim obavezama.

Upravljanje vašeg zahtjeva (žalbe, reklamacije).

Ova obrada podataka temelji se na našem legitimnom interesu (poboljšanje naših proizvoda i usluga i sprečavanje sudskih postupaka).

Upravljanje snimki vaših poziva.

Ova obrada podataka temelji se na našem legitimnom interesu (pružanje dokaza o našoj poslovnoj komunikaciji). Možete joj se suprotstaviti.

Provođenje aktivnosti vezanih za ankete o zadovoljstvu i studije o našim postojećim proizvodima i uslugama, kao i studije o razvoju naših novih proizvoda i usluga.

Ova obrada podataka temelji se na našem legitimnom interesu (poboljšanje naših proizvoda i usluga).

Praćenje utjecaja naših aktivnosti (izvještavanje).

Ova obrada podataka temelji se na našem legitimnom interesu (mjerenje utjecaja našeg poslovanja i poboljšanje naših proizvoda i usluga).

Upravljanje vašeg sudjelovanja na događajima, u nagradnim igrama, natjecanjima i slično.

Ova obrada podataka temelji se na našem legitimnom interesu (organizacija događaja).

S vašom privolom, kada je to zakonski propisano, kontaktiramo vas putem obične pošte, telefona ili

e-pošte za personalizirane promotivne poruke, uključujući vijesti o našim proizvodima, posebne ponude za kupnju ili održavanje vozila, pozivnice na događaje ili pozivnice za sudjelovanje u nagradnim igrama.

Ova obrada podataka temelji se na vašoj izričitoj privoli i/ili ako je dopušteno bez vaše privole, na našem legitimnom interesu (pružiti odgovarajući sadržaj, produbiti ugovorne odnose s postojećim kupcima naših proizvoda i usluga).

Odgovaranje na vaše zahtjeve za prava vezana uz vaše osobne podatke (pogledajte odjeljak "5. Koja su vaša prava?")

Ova obrada podataka temelji se na našim zakonskim obvezama i uključuje provjeru vašeg identiteta.

 

Općenito, obvezujemo se prikupljati samo osobne podatke koji su potrebni za svaku svrhu za koju obrađujemo vaše podatke.

Određeni podaci na internetskim obrascima po kojima nam šaljete vaše zahtjeve označeni su kao obavezni. Oni su potrebni za sklapanje ugovora ili su potrebni za ispunjenje vaših zahtjeva ili ispunjenje naših zakonskih ili ugovornih obveza. Ako ne želite dati tražene informacije, nećemo moći obraditi vaše zahtjeve. Svrha drugih informacija je da vas bolje upoznamo, pogotovo kad vam šaljemo prilagođene promotivne poruke i zato su izborne i slobodno ih popunite ili ne. Također imate pravo u bilo kojem trenutku zatražiti brisanje podataka iz naše baze podataka.

Ako ste kupac naših proizvoda ili usluga, možemo vam nekoliko puta godišnje putem obične ili elektronske pošte slati informacije o novitetima ili pogodnostima, na temelju našeg legitimnog interesa - osim u slučaju vašeg izričitog prigovora ili opoziva, kako bismo ojačali naše odnose i vaše povjerenje i lojalnost.

Svaka obrada vaših osobnih podataka koja nadilazi naš legitimni interes odvijat će se samo uz vašu izričitu privolu za izravni marketing kako bismo vam pružili atraktivne ponude. Ako želite primati personalizirane prodajne ponude i popuste, tražimo vašu privolu jer vam želimo poslati samo najvažnije ponude prilagođene vašim potrebama i koje će vas zaista zanimati.

Ako ste kupac naših proizvoda ili usluga, možemo vas kontaktirati nakon preuzimanja novog vozila ili posjete servisu na temelju našeg legitimnog interesa - osim u slučaju vašeg izričitog prigovora ili opoziva - i kako bismo vas pitali za svoje zadovoljstvo našim uslugama.

Na temelju vaših osobnih podataka (onih koje pružate izravno nama i onih koje primamo od naših partnera, kao i onih koje prikupljamo na automatiziran način tijekom vaših posjeta naših internet stranica ili tijekom vašeg korištenja naših mobilnih aplikacija na temelju vaše privole, kao što su demografski, sociografski i podaci o ponašanju, spol, starost, mjesto prebivališta, učestalost, način i vrijeme korištenja usluga, web stranice i aplikacije, dosadašnje navike kupnje, lokacija ili internetska identifikacija), možemo temeljem našeg legitimnog interesa - osim u slučaju vašeg izričitog prigovora ili  opoziva, razvijati komercijalne profile, segmente kupaca koji nam omogućuju preciznije procjenjivanje i predviđanje vaših osobnih preferencija i / ili interesa za naše proizvode i usluge. Bolje poznavanje omogućuje nam da vam – temeljem vape privole - ponudimo vama prilagođene proizvode ili usluge i da vas bolje zadovoljimo. Profiliranje nije osnova za bilo kakvu automatsku odluku o sadržaju poruka koje ćemo vam poslati.

Kada ste u kontaktu s našim pozivnim centrom, naš je cilj najbolje udovoljiti vašim zahtjevima Da bismo pružili dokaze o našoj poslovnoj komunikaciji, vaši pozivi se mogu snimati i čuvati u skladu sa zakonom. Međutim, možete mu se suprotstaviti.

3. KOJI SE PODACI O VAMA PRIKUPLJAJU?

Osobni podaci su podaci koji se mogu koristiti za identifikaciju fizičke osobe. Pored "tipičnih" identifikacijskih podataka, kao što su ime, adresa, e-pošta ili telefon, to uključuje i tehničke podatke koji se mogu dodijeliti nekoj osobi, poput IP adrese.

o  Osobni identifikacijski podaci, primjerice: ime, prezime, adresa, e-mail adresa, broj telefona, OIB, datum rođenja;

o  Podaci o kupnji, na primjer: broj ugovora o kupnji, datum ugovora, broj računa, datum računa;

o  Podaci o vlasništvu vozila, na primjer: vrsta ugovora o održavanju, datum sklapanja ugovora, datum isteka ugovora;

o  Podaci o kontaktima s kupcima, na primjer: vrsta zahtjeva za informacijom ili žalbe, datum zahtjeva;

o  Marketinške informacije, na primjer: vrsta marketinške aktivnosti u koju ste bili uključeni, datum kontakta, podaci prikupljeni na internet stranicama i / ili u mobilnim aplikacijama, srodni podaci;

o  Podaci o vozilu (za vrijeme stvarnog vlasništva vozila), primjerice: marka i model vozila, datum prve registracije, datum kupnje, broj šasije (VIN), informacije o servisiranju vozila, vrsta usluge (održavanje, popravak ...), datum usluge, podaci o povezivanju vozila.

Zapravo su svi osobni podaci dobrovoljni, osim ako nam nisu potrebni u svrhu sklapanja ugovora, ispunjavanja vaših zahtjeva ili obavljanja funkcionalnosti tijekom vaše posjete našoj web stranici, a bez takvih podataka realizacija navedenih ciljeva nije moguća


Podaci, koje prikupljamo automatski

Mi i naši partneri upotrebljavamo različite tehnologije za prikupljanje i pohranjivanje podataka o vašim posjetima našim internetskim stranicama, što može uključivati i uporabu kolačića ili sličnih tehnologija za identifikaciju vašeg preglednika ili uređaja. Te informacije upotrebljavamo za upravljanje našom internet stranicom, za otkrivanje i sprječavanje neovlaštenog pristupa te za poboljšanje korisničke usluge. Pravna osnova je, dakle, naš legitimni interes za poboljšanje korisničkog iskustva naše internet stranice i pružanje prilagođenog, relevantnog sadržaja u skladu s vašim interesima. Kada posjetite naše internet stranice, mi automatski bilježimo datum, vrijeme i trajanje vašeg posjeta, kao i naziv vašeg davatelja internetskih usluga i internet stranice s koje ste došli. Automatski primamo informacije o količini preuzetih podataka, pregledniku i operacijskom sustavu i uređaju koji koristite.  Automatski prikupljeni podaci bit će anonimni čim budu prikupljeni.

Važno je napomenuti i da je ta funkcionalnost potpuno neobvezujuća te je ne provodimo bez vaše privole. Za više informacija o našem pravilniku o kolačićima i uputama za upravljanje vašom privolom posjetite  www.nissan.hr/pravne/cookies.html.

4. TKO IMA PRISTUP VAŠIM OSOBNIM PODACIMA?

U našoj kompaniji pristup vašim podacima mogu dobiti samo oni suradnici kojima su potrebni za ispunjavanje naših ugovornih i zakonskih obveza i to samo u mjeri potrebnoj za njihovo ispunjenje.

RNH će vaše osobne podatke proslijediti našoj matičnoj kompaniji Renault SAS, 13/15 quai le Gallo 92100 Boulogne-Billancourt,  France i matičnoj kompaniji Nissan International SA, Zone d’Activités La Pièce 12, 1180 Rolle, Suisse, u sljedećim slučajevima:

-          za realizaciju vaše narudžbe kad se odlučite za kupnju automobila;

-          za poboljšanje naših usluga provođenjem ankete o zadovoljstvu (Glas kupca - Voice of Customer);

-          za rješavanje reklamacija / jamstvenih zahtjeva;

-          za potrebe statistike i izvještavanja.

Na temelju vaše prethodne privole vaše osobne podatke možemo dijeliti s drugim članovima Renault grupe kao što je RCI Usluge d.o.o. na adresi Radnička cesta 47, 10000 Zagreb, Hrvatska (u daljnjem tekstu RCI), i to samo u svrhe, za koje ste dali svoju privolu. Kad  odaberete automobil koji želite kupiti, možete odabrati jednu od mogućnosti financiranja koje nudi naš partner RCI. RCI nam nikad neće otkriti podatke koje im predate u svrhu sklapanja ugovora o financiranju. RCI će otkriti vaše podatke samo ako ste im dali privolu da vam pošaljemo ponudu naših proizvoda i usluga. Želimo vam omogućiti što jednostavniju kupnju automobila, zato vam ponudu svojih proizvoda i usluga šaljemo kao jedinstvenu, cjelovitu ponudu.

Vaše osobne podatke možemo dijeliti s ugovornim partnerima - pružateljima usluga kada obrađujemo sve ili dio vaših osobnih podataka, u mjeri potrebnoj za izvršavanje zadataka koji su im povjereni (na primjer, hosting naše internet stranice ili mobilne aplikacije, pružanje usluga u vezi s funkcioniranjem ili održavanjem internetske stranice, pružanjem usluga vezanih uz slanje komercijalnih ponuda, provođenje anketa i slično). Vaši osobni podaci bit će preneseni samo ovlaštenim službama zbog njihovih funkcija i unutar njihove nadležnosti.

Vaše osobne podatke dijelit ćemo s trećim stranama ako ste dali svoju privolu  ili  s našim ugovornim partnerima u Srbiji, Francuskoj, Švicarskoj, Sloveniji, Hrvatski, Njemački i Španjolski ako smo im naručili da obrađuju podatke za nas, jer je to potrebno s obzirom na prirodu posla, jer je to naša ugovorna obveza, ili na temelju vaše privole. Na taj ćete način dobiti relevantne informacije o našim proizvodima i uslugama koje vas zanimaju.

Listu naših ugovornih partnera možete pronaći na www.nissan.hr/partneri.

Vaše osobne podatke prenosimo trećim osobama kako bismo ispunili sve zakonske obveze ili upravne ili sudske odluke, samo ovlaštenim službama, zbog njihovih dužnosti i odgovornosti. U nekim slučajevima, od RNH-a se može tražiti da dostavi vaše osobne podatke lokalnim vlastima ili agencijiama ili EU vlastima. Sukladno važećem zakonu dužni smo na zahtjev dostaviti te informacije. Osim toga, RNH može pohraniti vaše osobne podatke u skladu s propisima Republike Hrvatske ili EU. Primjer za to je Uredba EU-a o povlačenju potencijalno štetnih vozila. U skladu s ovim propisom, moramo čuvati osobne i kontaktne podatke svih pojedinaca koji su vlasnici automobila naših marki, kako bismo vas mogli obavijestiti o eventualnom opozivu. Podaci koji se čuvaju za usklađenost ni u kojem slučaju neće se koristiti u druge svrhe, jer je to u suprotnosti s zakonom.

Napominjemo da se naša zaštita ne širi na web stranice trećih strana kojima možete pristupiti putem veza s naših web stranica.

Koliko je to moguće, vaši podaci se nalaze na poslužiteljima u Europskom gospodarskom prostoru (EEA). Međutim, budući da su neki od naših pružatelja usluga smješteni u zemljama izvan EEA, vaši osobni podaci obrađuju se u tim zemljama. U skladu s odlukom Europske komisije o adekvatnosti, neke zemlje pružaju odgovarajuću razinu zaštite osobnih podataka. Međutim, neke zemlje mogu imati različite propise o osobnim podacima iz Europske unije. U ovom slučaju, posebnu pažnju posvećujemo osiguravanju da se taj prijenos obavlja u skladu s važećim propisima i da se uspostave mjere zaštite koje osiguravaju razinu zaštite vaše privatnosti i vaših temeljnih prava koja su jednaka onima koje nudi Europska unija (posebno koristeći standardne ugovorne klauzule Europske komisije). Na temelju jednostavnog zahtjeva koji ste poslali na adresu navedenu u odjeljku "5. Koja su vaša prava?", možemo vam pružiti više informacija o tim transferima.

Vaše osobne podatke koje čuvamo otkrit ćemo isključivo osobama određenima ovoj Politici privatnosti i nećemo ih prodavati niti trgovati njima. Jamčimo vam da su podaci koje ste nam povjerili sigurni. To je naš glavni cilj.

5. KOJA SU VAŠA PRAVA?

Pravo na pristup podacima / informiranost: imate pravo znati koje osobne podatke prikupljamo, iz kojih izvora i u koje svrhe. U skladu s tim omogućujemo vam da nas u bilo kojem trenutku kontaktirate i zahtijevate da vam te podatke pošaljemo.

Pravo na popravak podataka: imate pravo zahtijevati ispravak bilo kakvih pogrešaka u svojim osobnim podacima. Naša je dužnost osigurati točnost osobnih podataka koje obrađujemo, što nastojimo osigurati svaki put kad vas kontaktiramo. Usprkos našim nastojanjima, može se dogoditi da su neki podaci koje obrađujemo netočni. U tom se slučaju obvezujemo ispuniti vaš zahtjev za ispravljanjem podataka.

Pravo na brisanje podataka / na zaborav: imate pravo zahtijevati da izbrišemo vaše osobne podatke. Vaš smo zahtjev dužni ispuniti, osim ako vaše podatke moramo čuvati u skladu sa zakonodavstvom. RNH se obvezuje da će iz svih baza podataka izbrisati vaše osobne podatke ili ih učiniti anonimnima, u vezi s obradom za koju ste dali privolu.

Pravo na prijenos podataka: imate pravo zahtijevati da vam se vaši osobni podaci šalju u strukturiranom i često upotrebljavanom obliku. RNH se obvezuje odgovoriti vam na taj zahtjev u roku od 30 dana od predaje zahtjeva. Poslat ćemo vam samo osobne podatke koje ste nam predali odnosno one koje smo dobili iz javno dostupnih izvora ili od naših partnera.

Pravo na ograničenje obrade podataka: u skladu s Općom uredbom u određenim slučajevima imate pravo na ograničenje obrade osobnih podataka. U RNH smo proveli dubinsku analizu svojih načina i sredstava obrade i nismo našli slučajeva koji bi zahtijevali ograničenje podataka. Svi zahtjevi u okviru tog prava smatrat će se povlačenjem privole te vam u skladu s time RNH više neće slati nikakve obavijesti osim onih najnužnijih.

Pravo na prigovor: Opća uredba jamči pravo na prigovor na bilo koju obradu. Svi će se prigovori smatrati povlačenjem vaše suglasnosti te vam u skladu s time RNH više neće slati nikakve komunikacije osim onih najnužnijih.

Automatizirano donošenje odluka: RNH ne provodi automatizirano odlučivanje, osim vama prilagođenog internetskog oglašavanja, za koje bismo  prethodno dobili vašu izričitu privolu. Svoju privolu možete opozvati ili povući svoje otkazivanje privole u bilo kojem trenutku.

Pravo, da u bilo kom trenutku da povučete vašu privolu obradu vaših osobnih podataka u svrhe za koje smo tu istu prikupili, ne dovodeći u pitanje zakonitost obrade podataka provedenih na temelju pristanka do njezinog opoziva.

Za sva pitanja u vezi s obradom podataka ili vašim pravima, ili u slučaju zloupotrebe vaših podataka molimo kontaktirajte ovlaštenu osobu za zaštitu podataka u Renault Nissan Hrvatska d.o.o na e-mail adresu: zop.nissan@nissan.hr.

Ako dođe do kršenja zaštite vaših osobnih podataka koji mogu predstavljati visok rizik za vaša prava i slobode, o tome ćemo vas obavijestiti odmah, a po mogućnosti u roku od 72 sata.

Prilikom rješavanja pritužbi u vezi s obradom osobnih podataka koje ne možemo riješiti izravno sa vama, surađujemo s nadležnim regulatornim organima. Imate pravo na pravnu zaštitu. Možete kontaktirati Agenciju za zaštitu osobnih podataka (AZOP). Prije svake prijave molimo kontaktirajte nas kako bismo zajedno riješili vaš problem.

6. KOLIKO DUGO ČUVAMO VAŠE PODATKE?

U skladu s propisima, obvezujemo se pohranjivati vaše osobne podatke samo za vrijeme potrebno za ispunjenje specifične svrhe obrade. Kako bismo izračunali ta razdoblja čuvanja i pohrane podataka, prvenstveno se oslanjamo na sljedeće kriterije:

o   trajanje ugovora: ako imate ugovor s nama;

o   vrijeme potrebno za obradu zahtjeva ili pritužbe;

o   vrijeme otvaranja računa (ako ste ga otvorili), osim u slučaju neaktivnosti 3 godine.

o   vaš interes i vaši odgovori na naše promotivne poruke;

o   potreba održavanja određene povijesti vaše interakcije s nama, za dobro upravljanje našim poslovnim odnosima;

o   naše zakonske ili ugovorne obveze.

Neke vaše osobne podatke trebamo čuvati u arhivama kako bismo mogli odgovoriti na bilo koji pravni postupak i tijekom važenja propisa propisanih važećim zakonima.

Ako imate ugovor s nama, vaši osobni podaci čuvaju se najviše 15 godina nakon vaše posljednje aktivnosti.

Ako nemate ugovor s nama i dali ste pozitivnu privolu: vaši osobni podaci čuvaju se najviše 3 godine nakon vaše posljednje aktivnosti.

Ako nemate ugovor s nama i dali ste negativnu privolu: vaši osobni podaci čuvaju se najviše 6 mjeseci nakon vaše posljednje aktivnosti.

Svi podaci pohranjuju se u informacijskom okruženju RNH, koji ima vrlo visoke sigurnosne standarde iu kojem specijalizirani tim radi na sprječavanju mogućih kršenja i problema.

7. AŽURIRANJE POLITIKE PRIVATNOSTI

Redovito provjeravamo usklađenost naše Politike privatnosti. Naša Politike privatnosti može se mijenjati tijekom vremena. U skladu s ovom Politikom privatnosti, nećemo smanjiti vaša prava bez vaše izričite privole. Na ovoj internet stranici objavit ćemo sve izmjene ove Politike privatnosti, a u slučaju većih promjena pružit ćemo vam obavijest.

Hvala vam na vašem povjerenju i vjernosti.


Travanj 2020.